Po raz 19. piwowarzy domowi zmierzyli się w rywalizacji o tytuł Grand Championa MPPD. Edycja 2021 największego polskiego konkursu piw domowych w historii (a prawdopodobnie także w Europie) została przeprowadzona wg standardowego dwustopniowego systemu oceny według PSPD (eliminacje + finał). Piwowarzy rywalizowali o tytuł Mistrza Polski Piwowarów Domowych 2021 w 16 kategoriach. Konkurs odbył się w ostatni weekend maja 2021.
Mistrzem Polski Piwowarów Domowych 2021 został duet piwowarów z Warszawy Paweł Tokarski i Grzegorz Szymecki za piwo "Highlander" w kategorii Wee Hravy. Piwo Grand Champion zostanie uwarzone wg domowej receptury w Browarze Zamkowym w Cieszynie. W nagrodę Mistrzowie otrzymają także 5000 zł do podziału od Browaru Zamkowego Cieszyn oraz pojedą na wycieczkę z ekipą Browamatora do Bambergu.
Pełne wyniki konkursu
Szefem jury konkursu jest Mateusz Puślecki - certyfikowany sędzia piwa PSPD i BJCP
Komitet organizacyjny: Michał Grabowski - sędzia techniczny, Małgorzata Ejankowska - merch i promocja, Paweł Bucholtz - szef stewardów, Ekipa Piwowarów Domowych Tustela - recepcja konkursu
Jeśli masz pytanie do organizatorów napisz mail: [email protected]
Mistrzowie Polski Piwowarów Domowych 2021
KATEGORIE KONKURSOWE 2022
Uczestnicy mogą wystawić piwa we wszystkich 16 kategoriach (po jednym w każdej), które prezentujemy poniżej. Szczegółowe opisy stylów w języku polskim są dostępne po kliknięciu tekstu poniżej nazwy kategorii. Jeśli nazwa kategorii zawiera "*" to oznacza, że piwowar musi przy zgłoszeniu piwa spełnić dodatkowe warunki.
Koźlak - 2006
Kliknij, aby przeczytać opis styluPorter Bałtycki - 2007
Kliknij, aby przeczytać opis styluForeign Extra Stout - 2008
Kliknij, aby przeczytać opis styluKoźlak Dubeltowy - 2009
Kliknij, aby przeczytać opis styluBelgijskie Pale Ale - 2010
Kliknij, aby przeczytać opis styluKolońskie - 2011
Kliknij, aby przeczytać opis styluKoźlak Dymiony - 2012
Kliknij, aby przeczytać opis styluImperial India Pale Ale - 2013
Kliknij, aby przeczytać opis styluDubbel - 2014
Kliknij, aby przeczytać opis styluFlanders Red Ale - 2015
Kliknij, aby przeczytać opis styluFruit Wheat* - 2016
Kliknij, aby przeczytać opis styluNew England IPA - 2017
Kliknij, aby przeczytać opis styluWheatwine - 2018
Kliknij, aby przeczytać opis styluQuadrupel - 2019
Kliknij, aby przeczytać opis styluStout Owsiany - 2020
Kliknij, aby przeczytać opis styluWee Heavy - 2021
Kliknij, aby przeczytać opis styluKATEGORIE KONKURSOWE 2022
Uczestnicy mogą wystawić piwa we wszystkich 16 kategoriach (po jednym w każdej), które prezentujemy poniżej. Szczegółowe opisy stylów w języku polskim są dostępne po kliknięciu tekstu poniżej nazwy kategorii. Jeśli nazwa kategorii zawiera "*" to oznacza, że piwowar musi przy zgłoszeniu piwa spełnić dodatkowe warunki.
KATEGORIE KONKURSOWE 2021
Uczestnicy mogli wystawić piwa we wszystkich 16 kategoriach (po jednym w każdej), które prezentujemy poniżej. Szczegółowe opisy stylów w języku polskim są dostępne po kliknięciu tekstu poniżej nazwy kategorii. Jeśli nazwa kategorii zawiera "*" to oznacza, że piwowar musi przy zgłoszeniu piwa spełnić dodatkowe warunki.
Niskoalkoholowy Dry Stout do 2% alk.*
Kliknij, aby przeczytać opis styluCzech Light Pale Lager
Kliknij, aby przeczytać opis styluCream Ale
Kliknij, aby przeczytać opis styluBest Bitter
Kliknij, aby przeczytać opis styluLichtenheiner
Kliknij, aby przeczytać opis styluWeissbier
Kliknij, aby przeczytać opis styluWhite IPA
Kliknij, aby przeczytać opis styluWest Coast IPA
Kliknij, aby przeczytać opis styluFruit Milk Stout*
Kliknij, aby przeczytać opis styluGotlandsdricke
Kliknij, aby przeczytać opis styluStraight Lambic
Kliknij, aby przeczytać opis styluBraggot*
Kliknij, aby przeczytać opis styluRauch Doppelbock
Kliknij, aby przeczytać opis styluWee Heavy
Kliknij, aby przeczytać opis styluPorter Bałtycki Barrel Aged*
Kliknij, aby przeczytać opis styluKONKURS WSPIERAJĄ
"Zmierz się z najlepszymi piwowarami domowymi w Polsce. Zostań Mistrzem Polski Piwowarów Domowych!"
Pytania i Odpowiedzi (FAQ)
Najczęściej zadawane pytania.
Żaden z uczestników nie ma obowiązku pojawiać się na ogłoszeniu wyników 12 czerwca podczas Festiwalu Piwowarów Domowych. Wyniki zostają także upublicznione na stronie internetowej i na facebooku. Zwycięzcom, którzy nie będą mogli pojawić się na ogłoszeniu wyników nagrody zostaną przekazane za pomocą kuriera.
Wzięcie udziału w konkursie obwarowane jest jedynie trzema wymogami. Konieczne jest ukończenie osiemnastego roku życia i posiadanie pełnej zdolności do czynności prawnych, a także zaakceptowanie regulaminu konkursu.
Istnieje możliwość zgłoszenia piwa, które ma kilku autorów. Weź jednak pod uwagę, że nagrody za zajęcie konkretnego miejsca w konkursie są niezmienne. W przypadku nagród finansowych istnieje możliwość podziału nagrody, ale nagrody rzeczowe są niepodzielne. Organizator przekaże nagrody osobie wskazanej w formularzu zgłoszeniowym jako główny piwowar. Reszta pozostaje porozumieniem pomiędzy współautorami.
Nagroda pieniężna związana ze zdobyciem tytułu Grand Championa jest wypłacana piwowarom na podstawie umowy z browarem warzącym piwo. Jest to umowa obejmująca udostępnienie receptury i jest opodatkowana podatkiem dochodowym od osób fizycznych.
Nagrody rzeczowe mogą podlegać zryczałtowanemu podatkowi dochodowemu. Zależne jest to od wartości nagrody. Wszelkie szczegóły będą uzgadniane ze zwycięzcami.
To często spotykany mit. Grand Championem MPPD zostaje piwo wzorowe i pokazujące kunszt autora. Prawdą jest jednak, że pewne style są bardziej tolerancyjne na ewentualne błędy w procesie warzenia. Przykładowo style mocno aromatyczne łatwiej ukrywają niektóre wady i z tym piwowarzy muszą się liczyć. Grand Jury nie będzie jednak kierowało się stylem, w którym zostało uwarzone piwo. Piwo z każdej podkategorii może zostać Grand Championem MPPD.
Nie. Dla piw finałowych zostanie sporządzona metryczka zbiorcza obejmująca podsumowanie metryczek poszczególnych sędziów. Zgodnie ze standardami oceny sensorycznej reprezentatywny wynik daje wyłącznie ocena grupowa.
Wzięcie udziału w konkursie wiążę się z koniecznością wysłania minimum 4 butelek 0,5 l piwa lub 6 butelek 0,330 l. Jeżeli w Twoich butelkach jest duży osad, dla bezpieczeństwa wyślij dodatkową butelkę. Dla zgłoszenia w kategorii Niskoalkoholowy Dry Stout do 2% alk. konieczne jest przysłanie 5 butelek 0,5 l piwa lub 7 butelek 0,33 l.