Autor: Mateusz Puślecki

Na podstawie opisu Mazowiecki Beer Challenge

pobierz

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 7,5-9,5º Blg
Ekstrakt końcowy: 1,0-2,5º Blg
Zawartość alkoholu: 2,0-3,5% obj.
Goryczka: 25-50 IBU
Barwa: 6-20 EBC

*piwowar musi podać podczas zgłoszenia piwa, jakiej odmiany lub jakich odmian polskiego chmielu użył

Micro IPA to niskoalkoholowa wersja Session IPA, wpisująca się w aktualne trendy dla piw bez- i nisko- alkoholowych. Mimo obniżonych parametrów, piwo zachowuje intensywność smaku i aromatu chmielowego tak, jak w Session IPA. Główną rolę pełnią zarówno w aromacie, jak i w smaku polskie nowofalowe chmiele.

Wyróżniki stylu:

Niskoalkoholowa wersja Session IPA, która mimo obniżonych parametrów zachowuje charakterystyczną intensywną chmielowość. Od American Pale Ale odróżnia je z reguły wyższą goryczką, balans słodowo-chmielowy przesunięty bardziej w stronę chmielu i większa wytrawność. Bardzo wysoka pijalność jest kluczową cechą stylu. Użycie polskiego chmielu jest obowiązkowe.

Aromat:

Zdominowany przez intensywne aromaty chmielowe na poziomie od średniego do średnio wysokiego. Mają one charakter cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów, ziół i inne charakterystyczne dla dodanych polskich nowofalowych odmian chmielu. Może pojawić się delikatna słodowość (herbatnikowa, ciasteczkowa), która nie powinna być intensywna i ma stanowić tylko tło dla chmielu. Estry owocowe (czerwone jabłko, ananas) nie powinny przekraczać średniej intensywności. Aromaty karmelowe i diacetylu są wadą.

Wygląd:

Od słomkowej do złotej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna

Smak:

Intensywnie chmielowy, na poziomie od średniego do średnio wysokiego, o charakterze cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów, ziół i inne charakterystyczne dla dodanych polskich nowofalowych odmian chmielu. Lekka podbudowa słodowa (herbatnikowa, ciasteczkowa) do poziomu niskiego może być wyczuwalna, ale nie powinna przysłaniać posmaków chmielowych. Brak posmaków karmelowych, estrów owocowych i diacetylu.

Goryczka:

Od średniej do wysokiej. Czysto chmielowa, bez akcentów taninowych, słodowych lub alkoholowych.

Odczucie w ustach:

Treściwość średnio niska. Piwo powinno być wyraźnie wytrawne i rześkie. Odczucia ściągania i zalegania są wadą.

Surowce i technologia:

Bazę piwa stanowi amerykański dwurzędowy słód pale ale, którego najlepszym odpowiednikiem dostępnym w Europie jest słód pilzneński. Słody karmelowe, jeśli zostaną użyte, powinny stanowić niewielki procent zasypu, gdyż wysoka treściwość i posmaki karmelowe są niepożądane. Niezbędne jest użycie polskich nowofalowych odmian chmielu, zastosowanych także na zimno. Neutralne drożdże górnej fermentacji o czystym profilu smakowym.

Przykłady komercyjne:

Browar Palarum „Micro IPA”, Browar Palatum „Tiny Siren”, Browar Stu Mostów „Micro IPA”, Brokreacja „Anima”, Browar PINTA „Pinta Party IPA”