Autor: Mateusz Puślecki, na podstawie Grodziskie Redivivus
Parametry:
Ekstrakt początkowy: 7-8° Blg
Ekstrakt końcowy: 2,5-3° Blg
Zawartość alkoholu: 2,5-3,3 % obj.
Goryczka: 20-30 IBU
Barwa: 6-12 EBC
Historia:
Unikalny styl, który wykształcił się w Grodzisku Wielkopolskim, wywodzący się bezpośrednio ze średniowiecznej tradycji warzenia piw pszenicznych w Polsce. Grodziskie było słynne w kraju jeszcze przed epoką industrializacji, a w XIX w. i na początku XX w. jego sława i popularność zaczęła szybko rozszerzyć się także za granicą. Jest to jasne, lekkie piwo pszeniczne wyprodukowane z udziałem słodu dymionego. Szczegółowe opracowanie na temat tego stylu można znaleźć pod tym linkiem.
Surowce i technologia:
Najwłaściwsze byłoby zastosowanie 100% słodu pszenicznego delikatnie wędzonego dymem drewna dębowego, ale tez dobre rezultaty daje kompozycja słodów wędzonych bukiem, pszenicznego i pilzneńskiego. Zawsze trzeba tak postępować w doborze słodu aby otrzymać piwo o wyraźnym charakterze pszenicznym i delikatnym wędzonym. Polskie, czeskie lub niemieckie odmiany chmielu takie jak Lubelski, Żatecki, Hallertauer Mittelfrüh albo Tettnanger. Drożdże górnej fermentacji o w miarę czystym profilu, nie produkujące dużej ilości estrów i fenoli. Zacieranie infuzyjne z kilkoma przerwami. Klarowane karukiem i kondycjonowane w butelkach z dodatkiem drożdży.
Aromat:
Podstawową cechą stylu jest aromat wędzony na poziomie od niskiego do średniego, o charakterze słodu wędzonego dębem i/lub bukiem. Aromaty chmielowe pochodzące od szlachetnych odmian (ziołowe, kwiatowe) na poziomie od niskiego do średniego. W swojej intensywności powinny być najwyżej równe lub mniejsze od aromatów wędzonych. Niski, zbożowy aromat pszenicy. Estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki) od niewyczuwalnych do niskich. Nuty bananowe i goździkowe, typowe dla bawarskich piw pszenicznych są niedopuszczalne. Brak diacetylu. Balans po stronie wędzonej słodowości.
Wygląd:
Barwa piwa słomkowa, idealnie klarowne z wyraźnie widocznym musowaniem. Piana biała, bardzo obfita, drobna, gęsta i trwała.
Smak:
Niskie do średnich posmaki łagodnej wędzonki dębowej i/lub bukowej. Słodowe posmaki pszeniczne na niskim poziomie. Smaki chmielowe pochodzące od szlachetnych odmian (ziołowe, kwiatowe) na poziomie niskim. Estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki) od niewyczuwalnych do niskich. Finisz wytrawny, ale nie powinien być cierpki. Ogólny balans piwa wytrawny, przesunięty bardziej w kierunku goryczki, rześki.
Goryczka:
Poziom od średnio niskiej do średnio wysokiej. Krótka, pochodząca od chmielu. Nie może mieć szczypiącego, piekącego lub ściągającego charakteru.
Odczucie w ustach:
Treściwość od niskiej do średnio niskiej. Nagazowanie bardzo wysokie, musujące, wyraźnie odczuwalne na języku.
Wrażenie ogólne:
Lekkie, odświeżające i bardzo pijalne piwo pszeniczne o wędzonym charakterze. Jasne i klarowne.
Przykłady komercyjne:
Piwo z Grodziska / Browar Grodzisk, Browar Pinta / a’la Grodziskie, Light Polska / Birra Amiata, Piwo W Stylu Grodziskie / Browar Trzech Kumpli