Aromat
Złożony, kombinacja estrów owocowych i bogatych cech słodowych. Estry przeważnie przypominają rodzynki, śliwki, figi, daktyle, wiśnie albo suszone śliwki. Cechy słodu karmelowego dla nadania złożoności Charakter sherry może być obecny i generalnie odznacza się w długo dojrzewanych przykładach. Lekki kwaskowaty aromat może być obecny i może skromnie się zwiększyć wraz z wiekiem, ale nie powinien urosnąć do zauważalnego kwaśnego/octowego aromatu. Nieobecne aromaty chmielowe. Dwuacetyl jeśli zauważalny w bardzo małych ilościach, jeśli w ogóle, jako uzupełniający aromat.
Wygląd
Ciemno czerwonawo brunatny do brunatny kolor. Dobra klarowność. Przeciętna do dobrze utrzymująca się piana koloru od kości słoniowej do jasno żółtobrązowego.
Smak
Słodowy wraz z złożonymi owocowymi i troszeczkę karmelizacji smakami. Owocowość przeważnie przypomina ciemne owoce takie jak rodzynki, śliwki, figi, daktyle, wiśnie albo suszone śliwki. Słodowe cechy karmelu, toffi, pomarańczy, melasy albo czekolady również jest pospolity. Przyprawowe fenole mogą być obecne w małych ilościach dla złożoności smaku. Delikatna kwaskowatość często staje się wyraźna w dobrze dojrzałych przykładach, wraz z delikatnymi jakby sherry, nadając słodko kwaśny profil. Kwaskowatość nie powinna urosnąć do zauważalnego kwaśnego/octowego charakteru. Nieobecne są smaki chmielowe. Umiarkowana chmielowa goryczka. Niskie utlenienie est odpowiednie jako punkt do złożoności smaku. Diacetyl jeśli zauważalny w bardzo małych ilościach, jeśli w ogóle, jako uzupełniający smak.
Tekstura
Średnia do średnio pełna treściwość. Niskie do umiarkowane nagazowanie. Brak odczuć ściągania wraz z słodkim i cierpkim finiszem.
Ogólne wrażenia
Słodowe, owocowe, dojrzane, troszeczkę kwaskowate w stylu belgijskim brown ale.
Komentarz
Długie dojrzewanie i mieszane z młodym i dojrzałym piwem może mieć miejsce, nadając gładkości i złożoności dla zbalansowania ostrych, kwaskowatych cech. Głębsze cechy słodowe odróżniają to piwo od Flanders red ales. Ten styl został zaprojektowany by długo przechowywać to piwo, zatem przykłady z umiarkowanymi cechami dojrzewania są oceniane jako wyższe rangą w porównaniu z młodszymi przykładami. Tak owocowy jak lambic. Oud Bruin może być użyty jako baza dla piw z dodatkami owoców takich jak kriek (wiśnie) albo frambozem (maliny), aczkolwiek w takim przypadku to piwo powinno być wystawione w kategorii classic-style fruit beer. The Oud Bruin jest mniej octowy i bardziej słodowy jak Flanders Red i owocowe smaki są bardziej zorientowane na słodzie.
Historia
Tradycja „old ale”, lokalne dla prowincji Flandrii wschodniej, styl wyznaczony przez browar Liefman (teraz w posiadaniu Riva), który ma korzenie w XVI wieku. Historycznie warzone jako „piwo rezerwowe”, które z czasem rozwijało kwaskowatość wraz z wiekiem. Piwa w tamtym czasie były bardziej kwaskowate niż obecne przykłady komercyjne. Gdy piwo Flanders red jest leżakowane w dębie, brown beers są dojrzewane na ciepło w stali nierdzewnej.
Surowce
Słód bazowy to słód pilzneński wraz z rozsądnym dodatkiem słodów ciemnych cara i malutkimi dodatkami słodów czarnych albo palonych. Często zawiera kukurydzę. Chmiele kontynentalne z małą zawartością kwasów alfa są typowe (unikaj wysokich zawartości kwasów alfa albo wyraźnych chmieli amerykańskich). Saccharomyces i Lactobacillus (i acetobacter) wpływają na fermentacje i ewentualne smaki i zapachy. Lactobacillus wpływa słabo jako wynik zwiększonej poziomy alkoholu. Zakwaszony zacier albo zakwaszony słód może być również użyty dla nadania kwaskowatego charakteru bez wprowadzania Lactobacillus. Woda z dużą zawartością węglanów jest typowa dla swojego regionu, co powoduje buforowanie kwaśności ciemnych słodów i mlecznej kwaskowatości. Magnez w wodzie podkreśla kwaskowatość.
Podstawowe informacje
Gęstość początkowa: 10 – 18°Blg
Goryczka: 20 – 25 IBU
Gęstość końcowa: 2,1 – 3,1°Blg
Kolor: 15 – 22 SRM
Alkohol objętościowo: 4 – 8%
Komercyjne przykłady
Liefman’s Goudenband, Liefman’s Odnar, Liefman’s Oud Bruin, Ichtegem Old Brown, Riva Vondel