Ogólne odczucia: Lekki, bogaty w smaku, orzeźwiający, chmielowy, goryczkowy jasny czeski lager, posiadający podobne smaki co mocniejszy, jasny czeski premium lager (typu Pilsner), jednak o mniejszej intensywności, treściwości oraz z mniejszą ilością alkoholu.

Aromat: Lekkie do średnich chlebowe aromaty słodowe w połączeniu z lekkim do średnim przyprawowo lub ziołowo-chmielowym bukietem. Balans pomiędzy aromatami słodowymi a chmielowymi jest różny. Pojawienie się delikatnych aromatów karmelowych jest akceptowane. Lekki (nigdy narzucający się) diacetyl, oraz lekkie estry owocowe są akceptowane, ale nie muszą być obecne. Brak siarki.

Wygląd: Kolor od jasno do głęboko złotego. Piwo przejrzyste do bardzo klarownego, z długo utrzymującą się białą, kremową pianą.

Smak: Średnio-niskie do średnich słodowe smaki o charakterze chlebowym, z gładkim, chmielowym finiszem. Niskie do średnio-wysokich korzenne lub ziołowe smaki chmielowe. Goryczka jest wyczuwalna, ale nigdy dominująca. Bogaty w smaku i orzeźwiający. Diacetyl lub owocowe estry są akceptowane na niskim poziomie, jednak nie muszą być one obecne, a tym bardziej odznaczające się.

Odczucie w ustach: Treściwość średnio-niska do średniej. Średnie wysycenie.

Komentarz: Czeska nazwa stylu to ”světlé výčepní pivo”

Historia: Josef Groll początkowo uwarzył dwa rodzaje piwa w latach 1842-1843, były to výčepni oraz ležák, jednak poprzez mniejsze piwa musiał on podwoić produkcję; Evan Rail spekulował że piwa to miały odpowiednio 10°P oraz 12°P, ale uważa że výčepni mogło mieć mniej. Jest to jednak najczęściej spożywane piwo w Czechach.

Charakterystyczne składniki: Miękka woda z niską zawartością siarczanu i węglanu, chmiel typu Saaz, czeski słód pilzneński, czeskie drożdże lagerowe. Niski poziom jonów w wodzie, pozwala osiągnąć delikatny profil chmielowy mimo większych dawek chmielu.

Porównanie stylów: Mniej treściwy, mniej intensywny, orzeźwiający. Pospolita odmiana, czeskiego jasnego lagera premium.

Parametry:
OG: 1.028 – 1.044 (7.0 – 11.0°BLG)
FG: 1.008 – 1.014 (2.0 – 3.5°BLG)
IBU: 20 – 35
SRM: 3 – 6
ABV: 3.0 – 4.1%