Aromat
Przedstawia specyficzne cechy chmielu Northern Brewer (wraz z drewnianymi, wiejskimi albo miętowymi nutami) na poziomie od umiarkowanego do mocnego. Lekkie nuty owocowe są akceptowalne. Niskie do umiarkowane nuty karmelowe i/albo prażone wspierające chmiel. Brak dwuacetylu.

Wygląd
Średnio bursztynowy do jasno miedziany kolor. Generalnie klarowne. Umiarkowana żółtobiała piana , długo utrzymująca się.

Smak
Umiarkowanie słodowe wraz z wyraźną goryczką chmielową. Cechy słodu są przeważnie prażone (nie palone) i karmelowe. Słabe do umiarkowanie mocne smaki chmielowe, przeważnie przedstawiające cechy chmielu Northern Brewer (drewniane, wiejskie, miętowe) Finisz całkiem wytrawny i rześki, wraz pozostającą goryczką chmielową i delikatnym zbożowo słodowym smakiem. Lekkie owocowe estry są akceptowalne, jeśli nie występują smak powinien być czysty. Brak dwuacetylu.

Tekstura
Średnia treściwość. Średnie do średnio wysokie nagazowanie.

Ogólne wrażenie
Delikatnie owocowe piwo oraz z wyraźną zbożową słodowością, interesujące prażone i karmelowe smaki oraz wyraźne cechy chmielu Northern Brewer.

Komentarz
Ten styl jest zawężony definicyjnie do prototypowego piwa Anchor Steam. Bardzo podobnego do american pale albo amber ale, ale inne w przypadku smaku/aromatu chmielowego, który jest raczej drewniany/miętowy niż cytrusowy. Smaki słodowe są praźone i karmelowe, nachmielenie jest zawsze asertywne i jest fermentowane na ciepło drożdżami dolnej fermentacji.

Historia
Pochodzące z American West Coast. Duże płytkie otwarte kadzie fermentacyjne (coolships) były tradycyjnie użyte aby zrekompensować brak chłodzenia i by wykorzystać chłodne temperatury regionu San Francisco Bay. Fermentowane przy użyciu drożdży dolnej fermentacji, ale dobrane tak by dobrze pracowały w chłodnym przedziale temperatur drożdży górnej fermentacji.

Surowce
Słód pale ale, amerykańskie chmiele (przeważnie Northern Brewer, niż cytrusowe odmiany), małe ilości słodów nadających prażone smaki i/albo słody crystal. Drożdże dolnej fermentacji, aczkolwiek niektóre (przeważnie z „California” w nazwie) pracują lepiej niż inne w cieplejszych temperaturach fermentacji (55 do 60 F). Zauważ, że niektóre niemieckie szczepy produkują nieodpowiednie siarczanowe cechy. Woda powinna być relatywnie nisko siarczanowa i niski do średni poziom węglanów.

Podstawowe informacje
Gęstość początkowa: 12 – 13.3°Blg
Goryczka: 30 – 45 IBU
Gęstość końcowa: 2.8 – 3.6°Blg
Kolor: 10 – 14 SRM
Alkohol objętościowo: 4.5 – 5.5%

Komercyjne przykłady
Anchor Steam, Southampton Steem Beer, Flying Dog Old Scratch Amber Lager