Autor: Bartosz Markowski

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 10-14º Blg
Ekstrakt końcowy: 1,5-3,5ºBlg
Zawartość alkoholu: 3,5-6% obj.
Goryczka: 15-30 IBU
Barwa: 5-12 EBC

Na potrzeby konkursu przyjmujemy następującą potoczną definicję owoca: „Owocami są części roślin o grubej warstwie miąższu i przyjemnym, zwykle słodkim smaku i zapachu”, nie stosujemy klasyfikacji botanicznej czy też prawnej. Dopuszczalne jest użycie owoców suszonych. Owoce wędzone są niedopuszczalne. Podanie dodatku osowu/ów jest obowiązkowe przy zgłoszeniu.

Aromat:
Średnio niskie do średnio wysokich nuty pochodzące od dodanych owoców. Powinny mieć przyjemny, rześki charakter, bez mdłych, kompotowych aromatów. Niska do średniej słodowość o charakterze zbożowym, miąższu białego chleba. Owoce powinny być zbalansowane ze słodem lub lekko go przewyższać, ale nigdy całkowicie nie dominować. Chmielowość od braku do niskiej, jeśli wystepuje ma charakter chmieli szlachetnych, np. ziołowy, kwiatowy, lekko korzenny. Niskie estry owocowe, przeważnie przypominające dojrzałe jabłka, choć przez niską intensywność mogą być ciężkie do jednoznaczego opisu. Brak aromatów banana i goździka typowych dla bawarskich piw pszenicznych.

Wygląd:
Barwa bazowa od słomkowej do złotej. Może być wyraźnie zabarwiona w wyniku dodanych owoców. Klarowność dowolna, o ile piwo nie jest nieprzyjemnie błotniste. Piana biała, niekiedy również lekko zabarwiona w wyniku użycia owoców. Wysoka obfitość, gęstość i trwałość jest pożądana, ale niektóre owoce mogą ją obniżać.

Smak:
Średnio niskie do średnio wysokich nuty pochodzące od dodanych owoców. Powinny mieć przyjemny, rześki charakter, bez mdłych, kompotowych aromatów. Niska do średniej słodowość o charakterze zbożowym, miąższu białego chleba. Owoce powinny być zbalansowane ze słodem lub lekko go przewyższać, ale nigdy całkowicie nie dominować. Chmielowość od braku do niskiej, jeśli wystepuje ma charakter chmieli szlachetnych, np. ziołowy, kwiatowy, lekko korzenny. Niskie estry owocowe, przeważnie przypominające dojrzałe jabłka, choć przez niską intensywność mogą być ciężkie do jednoznaczego opisu. Lekko podwyższona kwaśność w wyniku dodatku owoców jest dopuszczalna, a nawet może pozytywnie wpłynąc na pijalność. Brak smaków banana i goździka typowych dla bawarskich piw pszenicznych. Balans po stronie owocowo-słodowej, opcjonalnie wsparty delikatną kwasowością.

Goryczka:
Niska do średnio niskiej, pochodzenia chmielowego, krótka. Bez nieprzyjemnych cech piekących lub szczypiących.

Odczucie w ustach:
Treściwość średnio niska. Wysycenie średnie do wysokiego. Generalnie bez innych, negatywnych odczuć, choć niektóre owoce mogą wprowadzić efekt lekkiego ściągania. Nie powinien być traktowany jako wada, dopóki jest niski i może wynikać z zastosowanego owocu.

Surowce i technologia:
Przeważne około 30-50% jasnego słodu pszenicznego uzupełnionego słodem pilzneńskim. Słody specjalne zwykle są niepożądane, gdyż mogą wprowadzić słodowość o niepoprawnym, zbyt „ciemnym” charakterze. Chmielenie jedynie goryczkowe, ewentualnie uzupełnione bardzo niską dawką chmieli kontynentalnych na aromat. Fermentacja neutralnym szczepem górnej fermentacji, przeważnie amerykańskim, skłonnym do produkcji czystego piwa z niewielką ilością estrów.

Wrażenie ogólne:
Owocowo-słodowe, stosunkowo czysto przefermentowane, rześkie piwo górnej fermentacji oparte na słodzie pszenicznym.

Przykłady komercyjne:
Browar Zamkowy Cieszyn „Fruit Wheat”, Browar Za Miastem „Słoneczny Dzień”, Browar Spółdzielczy „Podwójne”, Wrężel „Mangove”