Schwarzbier

Aromat

Poziom aromatu słodowego od niskiego do średniego, z niskim poziomem słodyczy w aromacie i/lub zwykle występującymi śladami paloności. Słód może być czysty i neutralny albo bogaty w stylu monachijskiego ze śladami karmelu. Paloność powinna być zbliżona do kawy, ale bez aromatu spalenizny. Opcjonalnie może wystąpić niski poziom aromatu szlachetnych odmian chmielu. Czysty charakter drożdży lagerowych (możliwy lekki siarkowodór) bez estrów owocowych i dwuacetylu.

Wygląd

Kolor od umiarkowanie do bardzo ciemno brązowego zwykle z głęboko rubinowymi lub wiśniowymi błyskami, jednak prawie nigdy całkiem czarne. Bardzo klarowne. Wysoka i trwała piana w kolorze jasnobrązowym (opalenizny).

Smak

Słaby do średniego smak słodu o charakterze od czystego i neutralnego do bogatej i słodkiej intensywności jak w słodzie monachijskim. Lekko do średnio palone smaki mogą dawać na podniebieniu wrażenie gorzkiej czekolady, która powinna pozostawać aż do finiszu. Smak szlachetnych odmian chmielu na poziomie od niskiego do średniego. Czysty charakter lagerowy bez estrów i dwuacetylu. Posmak powinien utrzymywać się długo i powoli stawać się wytrawny z udziałem chmielowej goryczki uzupełnionej subtelną palonością w tle. Lekka szczątkowa słodycz jest akceptowalna jednak niewymagana.

Tekstura

Treściwość od lekko-średniej do średniej. Nagazowanie umiarkowane do umiarkowanie wysokiego. Delikatne. Bez ostrości i ściągającej cierpkości mimo użycia ciemnych i palonych słodów.

Ogólne wrażenie

Ciemny niemiecki lager, w którym palony ale delikatny słód jest równoważony umiarkowaną goryczką chmielową.

Komentarz

W porównaniu ze stylem Munich Dunkel jest zwykle ciemniejsze, bardziej wytrawne z zauważalną (ale nie wysoką) palonością słodów w celu zrównoważenia słodowej bazy. Choć niektórzy nazywają je „czarnym Pilsem” piwo rzadko jest aż tak ciemne; nie oczekuj mocno palonych, porterowych smaków.

Historia

Regionalna specjalność południowej Turyngi i północnej Frankonii. Prawdopodobnie jest odmianą stylu Munich Dunkel

Surowce

Słód monachijski i pilzneński jako podstawa, z dodatkiem niewielkiej ilości słodów palonych (jak Carafa) w celu uzyskania ciemnego koloru i delikatnych smaków palonych. Preferowane są szlachetne, niemieckie odmiany chmielów i niemieckie drożdże lagerowe o czystym profilu.

Podstawowe informacje

Gęstość początkowa: 11.4 – 12.9°Blg

Goryczka: 22 – 32 IBU

Gęstość końcowa: 2.6 – 4.1°Blg

Kolor: 17 – 30 SRM

Alkohol objętościowo: 4.4 – 5.4%

Komercyjne przykłady

Köstritzer Schwarzbier, Kulmbacher Mönchshof Premium Schwarzbier, Samuel Adams Black Lager, Krušovice Cerne, Original Badebier, Einbecker Schwarzbier, Gordon Biersch Schwarzbier, Weeping Radish Black Radish Dark Lager, Sprecher Black Bavarian

Opis stylu: https://www.wiki.piwo.org/Schwarzbier